Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κατά τα τελευταία 7 χρόνια της Χρηματοπιστωτικής-Δημοσιονομικής Κρίσης της Χώρας, οι συσσωρευθείσες ζημίες των Ελλήνων Πολιτών σε όλα τα είδη περιουσίας τα οποία κατείχαν έως τα τέλη του 2009 μπορούν να συγκριθούν μόνον με αυτές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σε μέγεθος και ένταση, και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης...

Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όπως αυτή εφαρμόσθηκε με τα «Μνημόνια» από το 2010 και εντεύθεν προκάλεσε σειρά αλυσσιδωτών καταστροφών σε σειρά επενδυτών, είτε ατόμων, είτε εταιρειών, είτε ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Η λογική που επικράτησε, αυτή της «εσωτερικής υποτίμησης» δημιούργησε ακραία φαινόμενα υποτίμησης όλων των περιουσιακών στοιχείων (“asset classes”), είτε αυτά αφορούν κινητές είτε ακίνητες αξίες, από πρακτικό μηδενισμό τους έως συντριπτικής απομείωσης που στην καλύτερη των περιπτώσεων έφθασαν στο 70% περίπου των τρεχουσών αξιών αυτών (πχ. Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου).

Το «ντόμινο» αυτό της «σπειροειδούς υφέσεως», ξεκίνησε με το περιβόητο «κούρεμα» των ελληνικών Ομολόγων (PSI): Οι Ελληνικές Τράπεζες, κατά παράδοξο αλλά εκ των υστέρων απολύτως κατανοητό τρόπο, αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ΟΕΔ κατά τα επιλήψιμα έτη 2009-2010 ενώ το αντίστοιχο διάστημα οι ευρωπαικές τράπεζες –κύριοι πιστωτές κάτοχοι του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους τα ρευστοποιούσαν πανικόβλητες και παντί τρόπω.

Αυτό προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημίες κατά σειράν:

Α. Στους μετόχους τους, όλων των προελεύσεων και κατηγοριών, ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, καθώς πρακτικά οι αξίες τους μηδενίστηκαν, ιδίως κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Β. Στους ομολογιούχους των Τραπεζικών Ομολόγων, είτε υψηλής είτε μειωμένης εξασφάλισης, οι οποίοι υπέστησαν ζημίες από 70-100% ή/και μετατράπηκαν σε μετόχους σε εξευτελιστικές τρέχουσες τιμές.
Γ. Στους Ομολογιούχους Ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι Τράπεζες, ως νομικά υπόλογες (Πιστωτές του Ελληνικού Δημοσίου κατά το Ν.2198/1994) και υπεύθυνες για την ανταλλαγή των ΟΕΔ (και των δικών τους και των πελατών τους που φύλασσαν ως θεματοφύλακες), τους ανάγκασαν να συμμετάσχουν «εκόντες-άκοντες» στην… «εθελοντική ανταλλαγή» (“Voluntary Transaction of Private Sector”), προκαλώντας ζημίες σε ονομαστικές αξίες 53,5% και σε τρέχουσες αρκετά χαμηλότερες.
Δ. Στους μετόχους και ομολογιούχους τραπεζών που κρίθηκαν ως «μη βιώσιμες και μη συστημικές» (με αμφιλεγόμενα, σκοτεινά και ήδη επίδικα κριτήρια) προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς διεσώθηκαν με τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων μέσω του ΤΧΣ μόνον «ημέτεροι» και απολύτως συγκεκριμένοι «ευυπόληπτοι» Συστημικοί Τραπεζίτες, υπόλογοι αυτές τις ημέρες για σειρά χαριστικών και εξαιρετικά ακατανόητων δανειακών συμβάσεων χωρίς συνετά επιχειρηματικά κριτήρια, που ήδη ελέγχονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ε. Σε καταθέτες οι οποίοι «έντρομοι» προσπάθησαν να διασώσουν τις μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις τους από ενδεχόμενο «κούρεμα» στην Ελλάδα -λόγω της επαπειλούμενης χρεωκοπίας- σε Κυπριακά Πιστωτικά Ιδρύματα και τελικώς κατάφεραν να διασώσουν μόνον μέρος της περιουσίας τους, αυτής που ήταν δηλαδή εγγυημένη έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο.
Στ. Σε καταθέτες συνεταιριστικών Τραπεζών, που άλλες τέθηκαν σε εκκαθάριση και άλλες κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν με «ίδια μέσα» (bail in), οι οποίοι όμως διεπίστωσαν –πολύ αργά δυστυχώς-, ότι είχαν μετατραπεί εντέχνως, παραπλανητικώς και δολίως σε «μεριδιούχους», χάνοντας σε πολλές περιπτώσεις άνω του 90% των αποταμιεύσεών τους
Ζ. Σε «έμμεσους» επενδυτές «προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου», μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων “unit linked”, οι οποίοι αυθάιρετα μετατράπηκαν σε μετόχους τραπεζών κατά την τελευταία (;) φάση της ανακεφαλαιοποίησης
Η. Τέλος, σωρευτικές ζημίες άνω του 50-70% έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς ακόμη όμως να είναι γνωστό το εύρος των ζημιών που θα προκληθούν όταν θα αρχίσουν οι προαποφασισμένες, ήδη από φέτος, μαζικές ρευστοποιήσεις ακινήτων που ανήκουν είτε σε επιχειρήσεις είτε σε ιδιώτες, όπως απαιτεί και η τελευταία (;) εκδοχή του Συνεχούς και ατελεύτητου σταυρικού μαρτυρίου – «Μνημονίου».

Η ΑΝΑΓΚΗ ΘΕΣΜΙΚΗΣ- ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ

Δεν είμαστε «περιστασιακοί» λεοντείς και τυχαίοι «επισκέπτες» του χώρου των επενδύσεων, μολονότι δικηγόροι. Εργαζόμαστε στην Ασφαλιστική Αγορά, την Κεφαλαιαγορά, την Χρηματαγορά, το Real Estate, ως επαγγελματίες, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι, συνεχώς επί 25 χρόνια…

Δραστηριοποιούμενοι και στο Εξωτερικό (ΗΠΑ & Ευρωπαική Ενωση), εκπροσωπώντας τα τελευταία χρόνια και τεράστια σε μέγεθος Private Equity Funds αλλά και διαχειριζόμενοι με απόλυτη (και μετρήσιμη) επιτυχία θεσμικά χαρτοφυλάκια ΑσφαλιστικώνΤαμείων άνω του 1 δις ευρώ, διαπιστώσαμε με θλίψη, πόσο είμαστε ως Χώρα «υπανάπτυκτοι» σε έναν ακόμη τομέα: Αυτόν την πραγματικής εκπροσώπησης των Επενδυτών και της αποτελεσματικής, δυναμικής αλλά και επιστημονικής προστασίας τους έναντι των θεσμικών παραγόντων που «υποτίθεται» ότι εποπτεύουν και ελέγχουν τους εκάστοτε χώρους δραστηριοποίησης των επενδυτών, ως Οργανα της Πολιτείας εντεταλμένα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ

Κατόπιν ώριμης σκέψης και δεδομένου ότι αντιλαμβανόμαστε πως το μεγάλο αυτό κενό δεν έχει έως τώρα επαρκώς καλυφθεί αλλά, αντιθέτως, οι Ελληνες επενδυτές βρισκόμαστε στο έλεος των εκάστοτε «ισχυρών», αποφασίσαμε, δεδομένου και του όγκου των συμπολιτών μας που έχουν ήδη ανατρέξει στις νομικές μας υπηρεσίες και συμβουλές, να αναλάβουμε δράση:

Κύριο «επίγραμμα» στο οποίο συνοψίζουμε όλη μας την φιλοσοφία έως τώρα, είναι πώς «Χαμένος Αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ». Όχι όμως πλέον, μόνο στις δικαστικές αίθουσες.
Τα νομικά εργαλεία που υπάρχουν και αποτελούν συνδυασμό διατάξεων του Αστικού μας Κώδικα, του Ν.2251/94 (Νομοθεσία Προστασίας Καταναλωτή–Αρ.4α «Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες από απόσταση, αρ. 10 «‘Ενώσεις Καταναλωτών», της Νομοθεσίας της Κεφαλαιαγοράς (Ν.3606/2007, Ν.3401/2005, Ν.3691/2008 κλπ) μας ωθούν στην σύσταση Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών, που θα εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα του συνδυασμού των διατάξεων της ανωτέρω νομοθεσίας, μιάς «Καταναλωτικής ενωσης» στον χω΄ρο των χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσίων που θα μπορεί να προσφέρει στα μέλη της την δυνατότητα να αποκτήσουν μέσω αυτής και «θεσμική» φωνή, νομιμοποιούμενοι να προσφεύγουν δυναμικά και προς την Διοίκηση και προς την Βουλή και προς τη Δικαιοσύνη αλλά και τους εκάστοτε εποπτικούς Φορείς.
Κύριο όπλο της, εφ’οσον έχει τουλάχιστον 500 μέλη, θα είναι η κατάθεση «Συλλογικής Αγωγής» και η διεκδίκηση αποζημιώσεων, χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη αλλά και την λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο εξωτερικό, η λειτουργία των “proxy”, δηλαδή των εκπροσώπων στις Γενικές Συνελεύσεις των Εισηγμένων Εταιρειών έχει προκαλέσει εντυπωσιακές νίκες στο επίπεδο αυτό, μέσω του καταλογισμού τεράστιων προστίμων αλλά και αποζημιώσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, και στιςε ΗΠΑ και στην Ευρωπαική Ήπειρο. 

Στην Ελλάδα, ήδη Ενώσεις Καταλωτών-Δανειοληπτών (εσχάτως η ιδιαίτερα επιτυχημένη Ενωση Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου) έχουν δραστηριοποιηθεί, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κυρίως κατά της τραπεζικής αυθαιρεσίας.

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Α. Συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται και έχουν οποιουδήποτε είδους επενδυτική έκθεση σε κινητές ή ακίνητες αξίες, από όλη την Ελλάδα με την καταγραφή τους στην ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕΛΩΝ

Β. Κατάθεση του καταστατικού εντός των επόμενων ημερών 

Γ. Λειτουργία ιστότοπου με ταυτόχρονη παρουσία και σε όλα τα Κοινωνικά Δίκτυα (Facebook κλπ) 

Δ. Συνδρομή μελών : Για την εγγραφή τους 15 ευρώ και για ετήσια συνδρομή 10 ευρώ.